در حالی که مقامات آمریکایی برای سالهای متمادی و به صورت گسترده سعی در پنهان کردن واقعیات جنگ افغانستان از مردم آمریکا و جهانیان را داشته اند اما این تلاش ها دیگر کارایی خود را از دست داده و اکنون به طرق مختلف مردم جهان در جریان جنایات آمریکاییها در حق ساکنان افغانستان قرار میگیرند.
دروغهای کاخ سفید به مردم آمریکا
براساس اسناد و مدارک چند هزار صفحهای که به دست روزنامه واشنگتن پست رسیده، سه دولت اخیر آمریکا که زمام امور کاخ سفید را بدست داشتند، افکار عمومی را درباره ناکامیها در جنگ افغانستان گمراه کردند و اغلب سخن از موفقیت و پیروزی میزدند در حالی که چنین چیزی وجود نداشت.
این اسناد که بر اساس بیش از ۴۰۰ مصاحبه گرفته شده" توسط بازرس ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان سیگار (SIGAR) طی چند سال اخیر گرفته شدهاند ناکامیها و سرخوردگیهای عمیق در عملکرد آمریکا در جنگ افغانستان را افشا میکنند؛ از جمله استراتژی در حال تغییر آمریکا، تقلاها برای ایجاد یک نیروی مبارز موثر افغان و ناکامیهای مداوم در شکست طالبان و مبارزه با فساد در دولت کابل.
این اسناد به نقل از مقامات آگاه از تلاشهای مربوط به این جنگ ۱۸ ساله، از کمپین دولت آمریکا برای تحریف واقعیت تلخ جنگ افغانستان خبر میدهد.
روزنامه واشنگتن پست در گزارش خود با بیان اینکه این تنها بخش اندکی از افشاگری ها است افزود: جان ساپکو، رئیس سیگار اذعان کرده که این اسناد نشان میدهند دائما به مردم آمریکا دروغ گفته شده است.
در یکی از این مصاحبه ها «رابرت فین» سفیر آمریکا در افغانستان در سالهای 2002 و 2003 درباره پولهای هزینه شده در افغانستان گفت: اگر به تمام این مصارف در افغانستان نگاه کنید درصد خیلی کمی از آن برای کمک به مردم این کشور هزینه شده است. تقریبا تمام آن برای ارتش و بخش زیادی از آن نیز برای آموزش نیروهای شبهنظامی و پلیس صرف شده است.
همچنین در یکی دیگر از این مصاحبهها فردی که از آن به عنوان مشاور ارشد شورای امنیت ملی آمریکا یاد شده، گفته که: «کاخ سفید در زمان اوباما و نیز پنتاگون اطلاعاتی را منتشر میکردند که گویا افزایش نیروها در سال 2009 موفقیتآمیز بوده است»؛ در حالی که در همین گزارش «جیمز دابینز» نماینده ویژه آمریکا در افغانستان و پاکستان طی سالهای 2013-2014 می گوید ما در ماموریت ایجاد صلح در افغانستان ناکام ماندهایم.
با این حال پنتاگون روز دوشنبه در بیانیهای اعلام کرد که وزارت دفاع هیچگونه نیتی برای گمراه کردن کنگره یا افکار عمومی نداشته است.
مادر بمبها هنوز قربانی میگیرد
دو سال قبل نیروهای آمریکایی مستقر در افغانستان بزرگترین بمب غیراتمی به نام «مادر بمبها» را در شهرستان اچین ولایت ننگرهار افغانستان آزمایش کرده و مدعی شدند که این بمب به هدف تخریب مخفیگاههای زیرزمینی گروه داعش استفاده شده است.
مادر بمبها که ۹ متر طول، نزدیک به ۱۰ تن وزن و داری هدف یاب ماهوارهای (GPS) است همانند سایر بمبهای حرارتی در دو مرحله منفجر میشود و ابتدا یک انفجار کوچک ابری از مواد منفجره ایجاد میکند و بعد انفجار دوم موجی بزرگ و با فشار خردکننده تولید میکند. این بمب قادر است منطقهای را خالی از جنگل و پوشش گیاهی و هرگونه جاندار زنده کند.
ارتش آمریکا در تاریخ ۱۳ آوریل سال ۲۰۱۷ میلادی به بهانه هدف قرار دادن داعش در شهرستان اچین در ولایت ننگرهار در شرق افغانستان از این بمب استفاده کرد. جنرال «جان نیکلسون» فرمانده وقت نیروهای آمریکایی و ناتو در افغانستان با حمایت از این اقدام گفت که این بمب برای از بین بردن شبکه تونلهای داعش بوده و آن را سلاحی مناسب برای هدفی مشخص نام برد.
اما بعد از گذشت 2 سال از آزمایش این بمب، بسیاری از اهالی این منطقه به بیماریهای پوستی حاد مبتلا شدند.
»پاچا شینواری» یکی از ساکنان محلی درباره تاثیرات این بمب گفت: سنگها به آسانی خُرد میشوند، گیاهان و درختان خشک شدهاند و خانههای این منطقه نیز تخریب شدهاند. «امینالله» گفت که با توجه به سوختن زمین، برداشت محصولات کشاورزی نیز نسبت به گذشته بسیار کاهش یافته است.
یکی دیگر از ساکنان نیز گفت که پس از به کار بردن این بمب بیماریهای بسیاری در منطقه ظاهر شده است که بیشتر بیماریهای پوستی هستند.
در همین راستا «سیما سمر» مشاور ارشد رئیس جمهور افغانستان و وزیر دولت در امور حقوق بشر و روابط بینالمللی نیز تاکید کرد که استفاده از مادر بمبها تاثیرات مخرب زیادی را بر ساکنان مومند دره داشته است.
همچنین «نیلوفر ابراهیمی» عضو مجلس افغانستان در این رابطه گفت: در نتیجه استفاده مادربمب در شهرستان اچین ولایت ننگرهار بیماری پوستی در این شهرستان شیوع یافته است.
به گفته این عضو مجلس، بسیاری از مردمان شهرستان اچین در نتیجه اثرات استفاده از این مادربمب به بیماری پوستی از جمله جزام گرفتار شدهاند و در وضعیت بدی قرار دارند.
ابراهیمی افزود: همچنین گفته میشود حتی زمین شهرستان اچین قابلیت حاصلخیزی را از دست داده و همچنین این بمب اثرات جانبی و منفی بر بارداری در این منطقه گذاشته است.
این عضو نمایندگان مجلس افغانستان از نمایندگان خواست یک هیات از پارلمان برای بررسی ابعاد این ادعاها و تحقیق در مورد استفاده از بمب در ننگرهار به این منطقه اعزام شود.
حمایت دولت آمریکا از جنایتکاران جنگی در افغانستان
هرچقدر که گزارش ها از جنایات انجام شده در حق مردم افغانستان بیشتر می شود و مطالبه عمومی برای رسیدگی بین المللی به این قضایا نیز در جامعه افغانستان افزایش می یابد اما در مقابل دولت آمریکا نه تنها در برابر مردم و دولت افغانستان و دادگاه های بین المللی برای حاضر به پاسخگویی نیست بلکه در اقداماتی کاملاً معنیدار نظامیانی که متهم به انجام جنایت در افغانستان هستند را مورد عفو و منع پیگرد قضایی قرار می دهند.
ماه گذشته (25 ماه عقرب) «دونالد ترامپ» ۲ نظامی آمریکایی که نام آنها در پروندههای مرتبط با جنایات جنگی ذکر شده بود را عفو کرد.
«کلینت لورنس» و «ماتئو گولستین»، ۲ کهنه سرباز آمریکایی متهم به ارتکاب جنایات جنگی هستند که ترامپ دستور عفو آنها را امضا کرد.
یکی از این ۲ نفر پیش از این متهم به کشتن افراد غیر مسلح در افغانستان و دیگری متهم به کشتن یک فرد در افغانستان به ظن ساخت بمب شده بود.
لورنس در سال ۲۰۰۸ در افغانستان به سربازان خود دستور میدهد تا به سمت ۳ فرد غیر مسلح شلیک کرده و آنها را به قتل برسانند. وی به این اتهام در یک دادگاه نظامی آمریکا گناهمار شناخته شده بود.
گولستین در سال ۲۰۱۰ یک فرد مظنون به ساخت بمب را به قتل رسانده و قرار بود سال آینده به این اتهام در دادگاه محاکمه شود.
از جمله واکنشها به عفو این سه نظامی از سوی حامد کرزی، رئیس جمهوری سابق افغانستان بود. حامد کرزی که به تازگی تبدیل به چهرهای منتقد شده در توییتی نادر از رئیس جمهوری آمریکا انتقاد کرد و نوشت: «من بشدت تصمیم رئیس جمهوری آمریکا را در رابطه با عفو سربازان محکوم شده به جنایات جنگی در افغانستان، محکوم میکنم. این تصمیم نشانگربی اعتنایی کامل به جان و کرامت افغانهاست و نافی ارزشهایی است که آمریکا مبلغ آن است.»
آمریکا حتی برای اینکه مراجع بین المللی قادر به بررسی شکایات دولت و ملت افغانستان نباشند از عضویت در دادگاه بین المللی جنایی و قبول تحقیقات از سوی این نهاد بین المللی ممانعت میکند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/12041
تگ ها: